onsdag 20. juni 2007

Tilbakefall

Du skal bare leke deg litt. Det skal ikke være mye, bare nok til at du får det morsomt. Du er så lei av å være kjedelig. Av å være satt. Nå er det på tide å kose seg, glemme grensene for en stund. Den siste tiden har du hatt det greit. Ikke mer, ikke mindre. Ting har vært helt ok, og det pleier å være nok. Men i dag er det ikke det. I dag ønsker du å oppleve noe nytt. Eller gammelt. Det spørs hvordan man ser det.

Så du tar den første slurken med øl. Du kjenner den renner nedover halsen. Kald og god. Minst like god som du husket det. Ølen går fort. Du vurderer om du skal stoppe nå, men finner ut at du like gjerne kan ta en til. Når man først har tatt èn, er det dumt å stoppe der. Det er like greit å drikke nok til at man blir brisen.

Du flørter med jenta ved siden av deg. Blir pratsom og holder øyenkontakten. Det er ikke vanskelig med andre nå. Du får endelig være deg selv. Det tikker inn noen meldinger på mobilen. Du kikker litt på dem, svarer ikke. Vender deg fort tilbake til ølen.

Nå skal du snart slutte, det er greit så lenge du ikke blir full.

Det er ganske fantastisk å være denne versjonen av seg selv. Den som prater og ler, og som ikke finnes sjenert. Angsten kan gjemmes bort til i morgen. Du vil ikke ha problemer med å slutte. Èn øl til, også er det vel snart nok. Haugen med tomflasker øker i takt med humøret ditt. Alt er faktisk ganske gøy nå. Borte er bekymringene, borte er den vonde klumpen i magen. Tenk så deilig. Du slipper den konstante frykten for å ikke være bra nok. Du nyter.

I løpet av kvelden får du lyst til å danse. Det vet du at andre gjør. Selv har du vært av den mer stille sorten. Som regel har du sittet stille, drukket en del, og etterhvert gått sjanglende og ensom hjem. Noen ganger har du hatt med deg noen, andre ganger har du ønsket å være alene. Noen ganger har du vært aggressiv, men det vil ikke skje nå. I kveld vil du nyte alkoholen slik de andre gjør det. Du vet at flere du kjenner drikker. Til og med de som hjelper deg for å holde seg rusfri! Når de gjør det, så kan det da ikke være så farligl?

Du reiser deg opp. Litt ustø, men akkurat nok balanse til at du greier å holde deg oppreist. Det ble vel en øl for mye, tenker du. Allikevel vil du ikke stoppe. Og du danser. Den søte jenta er fortsatt søt. Kanskje litt søtere enn på begynnelsen, til og med. Du flirer. Ølbriller, kalles det. Dere er tett, og du tar henne steder du ikke egentlig tør å være. Hun er med. Full, hun også. Det frister å ta henne med på do, bare bli ferdig med det. Men du holder igjen. Det er ikke alltid så lett. Det er lenge siden du har kjent noens kropp på denne måten, det skal ikke ødelegges. Bare nytes.

Du setter deg ned igjen. Ganske plutselig har du blitt full. Du kjenner vemodet komme. Det du forsøkte å glemme er tilbake, og tankene er umulig å stoppe. Du får tårer i øyenene. Tenker på alt du har ødelagt i livet ditt. Du hadde det jo fint en gang. En gang hadde du hus og familie. Venner og jobb. Nå er du helt alene. Alt du har er et ønske om å ikke drikke, og dette ønsket er ikke alltid like sterkt. Du hadde greid deg i et halvt år nå. Små skritt, små gleder. Livet har i det hele tatt vært ganske smått. Og nå kjennes alt så veldig stort.

Hatet til ølen kommer sigende. Du vender hatet mot deg selv. Faen ta deg. Du som ikke er sterk nok til å stoppe. Hvorfor greier andre å drikke akkurat passe? Hvordan greier de å stoppe? Du tenker tilbake til første gangen du drakk. Du var ung, kanskje altfor ung. Du drakk mye, kastet opp og var dårlig. Men du sluttet ikke. Du drakk på en helt annen måte enn de andre. Du var sint.

Den søte jenta forsøker å få deg til å danse igjen. Du ber henne om å la deg være i fred. Nå vil du være alene. Jenta er stygg og feit uansett. Du sier det til henne. Høyt. Hun ser såret ut, og lar deg være. Endelig.

Du kjenner en hånd på skulderen. Ser opp på en myndig vakt. Han har strenge øyne, ber deg om å gå. Du er for full, sier han. De kan ikke gi deg mer alkohol nå. Du kjenner desperasjonen. Skal du bli edru nå? Du som har det så vanskelig, du orker ikke angsten enda. Og tenk så vondt det blir å våkne. Vite at du har ødelagt enda en gang. Et halvt år har vært bortkastet, tenker du. Du vil ikke takle det nå.

Stille kommer du deg ut av baren. Forsøker å komme deg videre til et annet sted. Det er ingen som vil ta imot deg. De sier at de vet hvem du er, og at de ikke ønsker deg der. Du skammer deg. Det er bare et sted igjen nå. Den gamle puben. Der du var tidligere. Der alle de andre er. Du bestemmer deg fort. Det er tydelig at verden ikke ønsker å ha deg, det er like greit å dra tilbake til det gamle livet.

Døren til puben er tung. Du tviler litt når du står utenfor. Akutt edru, tankefull. Men du har bestemt deg nå. Du skal ha mer øl, du skal snakke med gamle venner. Morgendagen kommer fort nok, du vil ikke at den skal komme helt enda.

Inne på puben sitter de alle. De du har unngått så lenge. De ser på deg, litt skeptiske. Du smiler forsiktig. Setter deg ned, bestiller en ny halvliter. Og du ser at de smiler. Endelig er du tilbake. Det har ikke vært det samme uten deg, sier den ene. Du gliser tilbake. Det har ikke vært det samme uten dere heller, sier du. Ser ned på ølen, tar en slurk, og lener deg tilbake.

Nå er du hjemme.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var veldig godt skrevet, Mirakel.

Unknown sa...

Sterkt og godt beskrevet. Jeg kan tenke meg at mange sliter med dette nå i sommer..

Egoisten
- Åtgaumsforvaltar med gode følelser for fredagen.

Frøken Makeløs sa...

Veldig bra!

Hjerterdame sa...

Det er akkurat som du vet hva de tenker. Og det gjør du kanskje også? Triste greier, skrevet på en bra måte!

Lise sa...

Du skriver så utrolig godt! Enig med din søster :) Håper du fortsetter å skrive sånne innlegg en gang i mellom!

mirakel sa...

MariaMytterist: Tusen takk. Det er lett å skrive når det er om noe man brenner for. :)

Egoisten: Sola frister med øl, slik er det jo for oss alle. Og nå kommer fredagen rasende fort! :D

Frøken Makeløs: Takk, takk!

Hjerterdame: Jeg vet vel ikke hva de tenker, men det er forholdsvis lett å sette seg inn i. Det er bare å tenke seg hvordan det er selv noen ganger (på andre områder, kanskje). Men jeg vet ikke om dette er et riktig bilde, altså.

Lise: Jeg liker godt når jeg får til å skrive slik. Da løper ordene forbi all sensur, og det bare skrives. Slik er det dessverre rimelig sjelden. :) Jeg prøver så godt jeg kan, da!

Minneapolise sa...

Et av de beste blogg inleggene jeg har lest noen gang.

mirakel sa...

minneapolise: Og det var en av de beste kommentarene jeg har fått noen gang. :D Tusen takk!

Støvkorn sa...

God gammel form vennen. kos deg i helga!

mirakel sa...

Kos deg i helga du også, snupp.. vi må møtes neste helg, så kan vi ta en liten skravlerunde da? :D

Esquil sa...

strålende! og godt gjort, du har jo lært dette utenfra, antar jeg.

syns særlig denne setningen var effektiv: "Akutt edru, tankefull."

Anonym sa...

Utrolig bra skrevet. :)
Klem fra orchid..

care sa...

Du er god til å observere og analysere.

Anonym sa...

Holder av helgen til deg jeg vennen

mirakel sa...

Esquil: Tusen takk! Jeg har bare sett dette utenfra, ja. Men man kan jo tenke seg andre områder i livet man kan ha det på en lignende måte.

Orchid: Hei! Så hyggelig at du er innom her også, da. :) Alt bra med deg? Og takk, selvsagt.

merethe: Hmm.. takk for det. Jeg vet ikke om jeg er så god, men når man er engasjert blir det lett slik.

Anonym: Skal du være med også, ja? Hyggelig det. Ser etter deg på stasjonen, jeg. Klem til den nye vennen min.

Hanne sa...

Du er kjempeflink til å skrive!! Klem

Anonym sa...

Alt bra med meg :) Eg får med meg det meste du skriver, men er ikkje så flink til å kommentere.. liker bloggen din veldig godt. :)

Anonym sa...

Faen heller (unnskyld språket), du er nesten litt for smart for meg... ;) Kjenner meg ikke igjen i alt, men definitivt litt for mye av det....huff.

mirakel sa...

Hei, egocentralen.

Jeg kan nok ikke påstå at jeg er så fryktelig smart, men det er jo hyggelig at du tror det.

Ha en flott dag. ;)

mirakel sa...

Og, Hanne og Orchid: tusen, tusen takk! :) Veldig hyggelig å høre!