fredag 17. oktober 2008

Min nye side

Jeg har egentlig visst at jeg har vært slik, men det ble ikke helt klart for meg før nå nylig. Hva, lurer du på? Vel, min ekstreme sans for orden, og min kvelende trang til symmetri.

Det var faktisk en av kollegaene mine som fikk meg til å innse at kontorpulten min er unormalt ryddig. Hun bemerket at jeg var vel opptatt av at "alt har sin plass", og utfordret meg til å la det være rotete på slutten av dagen. Jeg gjorde som hun sa, og jeg hadde det ikke godt. Det var fantastisk å komme tilbake dagen etter og få alt i system igjen. Pennen i koppen sin, papirene i hjørnet sitt, post-it-lappene på hyllen sin. Og aller viktigst, visittkortene og hullemaskinen som lager en perfekt firkant.

Vel. Jeg forsøkte å gjøre om på vanene hjemme også. Jeg har nemlig et system for fjernkontroll, røykpakke og lighter. Faktisk, sånn for å være pinlig ærlig, prøver jeg å ha et system i askebegeret også. Altså, at røykstumpene mine må ligge litt pent.

Men det er ikke barebare å endre slike vaner. Jeg tok meg selv i å legge alt i system gang på gang, nesten litt automatisk. Når jeg la sakene mine "feil" var jeg urolig og ukonsentrert. Det var antagelig rett før jeg slo meg selv i hodet, mens jeg kalte meg "dust", sånn som han på "Hvaler" (han er forøvrig drømmegutten hva angjør rengjøring og rydding).

Slik så det ut etter at jeg hadde tapt kampen:



Perfekt.

Så nå har jeg altså innsikt i min moderate tvangstanke. Den er heldigvis rimelig harmløs, og i grunn ganske praktisk. Jeg skulle egentlig vært med i "Ekstrem Rengjøring" eller et annet ryddeprogram, jeg. Der ville jeg gjort det stort.

Det eneste jeg synes litt irriterende er at ikke alle er like symmetriske som meg. Og det kan hende jeg irriterer andre. For eksempel når jeg bruker uendelig lang tid på å få matvarene ned i posene sine på en tilfredsstillende måte (posen skal kunne stå når jeg setter den fra meg, samt at det må være fullstendig orden der nede).

Så. Hva er dine tvangstanker?

20 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe, tvangstanker er vanskelige greier... jeg tror vi har det for å føle at vi har kontroll i livet. Jeg merker at jeg må ha mer orden rundt meg hvis livet mitt ellers er litt uoversiktlig.

Forøvrig har jeg stålkontroll og litt nazi-regime på kjøkkenet, spesielt i skapene. Alle glass må stå på rekke og rad. Jeg har forøvrig tellekant i klesskapet mitt ;)

Anonym sa...

Haha nå måtte jeg le! Jeg har sirlig orden på fjernkontrollene på stuebordet - 5 i tallet, og alle har sin faste plass. Ikke bare skal det være symmetrisk, de skal også ligge i en slik rekkefølge at den minste ligger helt til høyre og den lengste til venstre, slik at de ligger i "stigende" rekkefølge!

På kjøkkenet står oppvasken oppstilt på geledd før den blir vasket, og når den står til tørk etter endt oppvask har alle glass, fat, kniver og gafler sine faste plasser.

Hvordan folk kan leve uten symmetri og system fatter jeg ikke! :D

mirakel sa...

Beate: Ja, jeg regner med at all ryddingen min kommer av at andre ting i livet mitt er uklart. Men nå skal jeg til synsk dame på mandag, så kanskje jeg blir mer usystematisk etterpå. ;)

Jeg har det kjempe rotete i klesskap, og kjøkkenskapet er preget av kaos. Vi har vel alle våre områder. Hehe!

Bussemann: Du kjenner deg igjen, ser jeg. Hehe! Jeg fatter heller ikke at folk kan leve i kaos. Jeg har det helt forferdelig når jeg f.eks kommer på at jeg har glemt å re opp sengen min om morgenen. :p

Hilde sa...

Hørte en gang at i en perfekt oppstilt handlepose skal man kunne klippe vekk plastposen og ingenting skal rase ned...

Anonym sa...

Noe av det verste jeg vet er når jeg må sette handleposen ned for å låse opp inngangsdøren, og så velter posen sakte over på en side slik at alt ruller ut av posen.

Derfor MÅ jeg ha system i posene, de skal kunne stå oppreist og rak i ryggen mens jeg låser opp!

Anonym sa...

Nei, nei, nei. Det bildet er langt fra perfekt. Det ser ut som om det en gang har vært perfekt, men så har det ramla en fyllik over bordet og ødelagt alt sammen.

Avstandene mellom bordkant og ting skal være like store, og helst også like store som avstandene mellom tingene. Lighter oppå røykpakke? Ærlig talt. Adskill! (Men du har i alle fall skjønt at du må sortere tingene etter lengde.)

Anonym sa...

Jeg SKULLE ønske at jeg våget å være litt mer systematisk når det kommer til å pakke matvarene ned i handleposene. Men jeg tør ikke, av den enkle grunn at jeg ikke vil oppholde nestemann som får sine matvarer over på det rullebåndet.

Virkelig kjedelig:(

Anonym sa...

Hvorfor endre en slik vane? Du skal være glad for at det å være ryddig er så naturlig for deg. Det er mange som sliter med å komme i orden og ha kontroll. Jeg syns det er en god egenskap å ha. Og det er ingeting sykelig med å ikke klare å konsentrere seg når ting er rotete. Jeg tror bare noen tar inn omgivelsene sine litt mer enn andre.

Du er ikke alene om å være ordensmenneske :) Når jeg gjør ting blir det automatisk gjort på en ordnet måte. Da jeg var liten og vi sto i kø på butikken ryddet jeg i tyggishylla ved kassa. Og nøklene på knippet mitt henger etter størrelse, og alle har taggene på samme side.

Maryam Trine Skogen sa...

hei
syns du er søt som skriver dette, syns det er en helt normal jente ting å være sånn.

den dagen du ikke får gjort særlig annet, fordi du er opptatt med å stokke og systematisere kan man vel si at tvangen har blitt sykelig. nå er den bare søt, og normal ;-).

klem

Støvkorn sa...

Jeg liker ikke tallet tre, kan ikke gjøre ting tre ganger etter hverandre, unntaket er når tar "bank i bordet", da må det 3 til for ikke å gå troll i ord ;)

mirakel sa...

Hilde: Da må man være flink til å pakke poser. Jeg tipper pappa hadde klart det.. han er utrolig god på slikt.

Bussemann: Ja, du har skjønt det!I det kaotiske øyeblikket man skal pakke ut av posene er det EKSTREMT viktig at ikke alt velter utover. Dessuten kan det være pinlig om alt velter utover.. tenk på bind, tamponger, doruller, sjokoladepudding, brus.. alt dette man kjøper, men som ikke alle trenger å se. ;)

Thomas: *ler* Godt du ikke er nevrotisk, min venn! Det eneste jeg skal forsvare her er at lighteren er oppå røykpakka. For det er nemlig slik den skal være. Akkurat midt på, sånn at den dekker den /\-tingen som er på pakka. Så du tar helt feil. ;)

Liljefot: Slik var jeg også før, men jeg har funnet ut at det er viktigere å ha system enn å være rask. Dessuten tar jeg det igjen ved at jeg er supermannrask til å finne frem penger/taste koden til kortet mitt. :p

Hans Olav: Nå ser jeg for meg at du rydder i tyggishylla mens du er liten. Gud, så nydelig. :) Jeg rydda litt i en butikkhylle i går, faktisk. Hehe! Men, joda.. du har nok rett i at noen tar inn omgivelsene mer enn andre. Jeg klarer ikke å tenke når det er rotete, ihvertfall!

Valgerd: Takk for en fin tolkning. ;) Men det er jo slik med psykiske lidelser. De blir ikke lidelser før de ødelegger for hverdagen.. mener jeg å ha lest et sted, ihvertfall.

Confiteor: Ah.. den var ny! Kan du skjære opp tre brødskiver? Kan du vaske tre maskiner med klær? Eller hvordan fungerer det der..?

Anonym sa...

Jeg må ha alt riktig (på min måte) i kjøleskapet.

mirakel sa...

Anonym: Jeg kan være sånn på kjøkkenet, men ikke i kjøleskapet, faktisk.. :)

Man får vekk en del sånne tanker når man flytter med noen, da. Da kan man ikke ha alt på plass til enhver tid. Men jeg tipper jeg går tilbake til å ha orden overalt når jeg bor alene igjen. ;)

Anonym sa...

Haha, så morsomt! Jeg har samboer, og dette med å rydde i ting..funker ikke. Eller jeg mener, ting får ikke ha sin faste plass. Og en ting som irriterer meg er når man pakker ut noe fra plastikk og IKKE KASTER DET...arrghh---jeg er veldig nøye med å kaste alt sånne plastikkomslag eller ting man har hatt mat i med en gang, og ikke la det ligge å slenge.. det gjør nemlig samboeren min:p

Du må si åssen det gikk hos hu synske dama.
-sukkerkick-

mirakel sa...

Sukkerkick: Usj, det der er akkurat grunnen til at jeg ikke orker å bo med en gutt igjen. ;) Så utrolig mange irritasjonsmomenter! Hun jeg bor med er kjempe flink, så føler ikke så mye på rot og uorden her nå.. men jeg innbiller meg at gutter er verre på slikt? :p

Og man må jo kaste plastikken?! Hvorfor i alle dager kaster man ikke den...?! Hehe!

Tenk på meg i morra klokka fire.. da skal jeg leses.. Vet ikke om det blir noe innlegg om det her, det spørs helt på hvor truffet jeg føler meg. :)

Anonym sa...

Hehe, nei jeg skjønner heller ikke hvorfor han lar plastikken/pappemballasje osv ligge å flyte:p Iiiiriiiterende! Meen, jeg har vel mine baksider jeg også:p

Håper du skriver litt hvordan det går. Sånt er virkelig spennende!:)

-sukkerkick-

Anonym sa...

Jeg kjente faktisk jeg hadde veldig lyst til å snu røykpakka di... Den ligger feil vei!!!
-baaahh ;)

mirakel sa...

Sukkerkick: Gutter kan være irriterende, ja. ;)

Jeg var hos hun damen i dag, jeg. Hun ble syk den dagen jeg egentlig skulle. Men, ja.. jeg er vel styrket i min tro på at det finnes mennesker som kan se mer enn oss andre, og jeg sitter igjen med både frykt og lettelse. Det er veldig spennende!

AB: Feil vei?! Hvordan i all verden kan det være feil vei?!

*ler* Baaaaah.... :p

Anonym sa...

Det var skremmende.. jeg er helt lik, hvertfall som det på bildet..

Hva er mine tvangstanker? har du tid til kaffe en dag? så kan jeg ta det da, kommer til å ødelegge tastaturet hvis jeg skal skrive ned..

mirakel sa...

Kjetil: Jeg kan ta en kaffekopp mens jeg leser om tvangstankene dine? ;)

Skriv en post om det, du blir antagelig overrasket over hvor mange som kjenner seg igjen (det ble ihvertfall jeg på dette innlegget).